top of page
Zoeken

Pas als je de stekker in het stopcontact steekt, gaat de lamp branden


Energie moet kunnen stromen om als organisatie goed te functioneren.

Toen ik gisterenavond de sfeerlamp wou aanzetten en de stekker in het stopcontact stak, ging ook in mijn hoofd een lampje branden. Heel intuïtief probeer ik in mijn werk continu verbindingen te leggen. Verbindingen tussen mensen, tussen teams, organisaties en hun omgeving. “Waarom toch?” Vroeg ik mezelf zo vaak af.


Alles is continu in beweging

Voortdurend wordt informatie en energie uitgewisseld tussen mensen, teams, organisaties, moleculen... Kijk eens naar een glas water. Schijnbaar lijkt het water in balans stil te staan. Je ziet het niet met je blote oog, maar eigenlijk zijn de moleculen voortdurend in beweging. Watermoleculen komen los van de groep en zweven weg door de lucht, anderen “plakken” zich weer aan het vloeibare water. Ze bewegen, botsen en veranderen van richting. Die beweging wordt meer zichtbaar als de omgeving verandert, als een nieuw evenwicht moet worden hersteld. Laat eens een knikker vallen in je glas, het water blijft rimpelen tot er een nieuw evenwicht is.

Als de omgeving bijvoorbeeld warmer wordt door een vuur bij het koken, bewegen de moleculen sneller en gaat steeds meer water verdampen. Je ziet het vloeibare volume verminderen tot er een nieuw evenwicht is.


Ook informatie wil stromen

Mensen praten met elkaar bijvoorbeeld over spanningen en gevaren of over de normen die gelden binnen de organisatie. Gesprekken gaan over nieuwe ideeën en wat nog moet gebeuren, hoe de wereld verandert, over afkeuring of waardering. Zo loopt het ook in de natuur. Bomen in een bos communiceren continu met elkaar door stoffen af te scheiden. Ze zijn verbonden door een netwerk van schimmels en bacteriën in de bodem die informatie doorgeven. Als de omgeving verandert, zoeken bomen, bacteriën, schimmels en alles daaromheen naar een nieuw evenwicht door energie en informatie uit te wisselen.


Een organisatie is als een bos

Continu is er beweging om op zoek te gaan naar een goeie balans. We zitten in een snel veranderende wereld, dus ook organisaties zijn continu in beweging op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat is heel natuurlijk. Verbinding tussen mensen en teams is noodzakelijk om energie en informatie te doen stromen om deze zoektocht te doen slagen. Bij een verstoring in de verbinding stroomt energie of informatie niet meer, er komt stilstand en dat is tegen onze natuur. Stilstand vraagt energie. Verandering vraagt dan heel wat meer moeite. In organisaties kan zich dit uiten door onder andere in weerstand, spanningen, blokkages of burnouts.


Pas als je de stekker weer in het stopcontact steekt, kan de lamp branden. Energie moet doorheen je organisatie kunnen stromen, net als elektriciteit. Dat is de reden waarom ik continu streef naar de verbinding in teams en organisaties.


Ben je nieuwsgierig naar dit thema en wat het voor je organisatie kan betekenen? Schrijf je dan in voor de teaserworkshop op 2 november in Gent: "Een team als levend systeem" (link)

 

Meer leesvoer en bronnen:

“Rake Vragen” (Siets bakker)

“Oerganisatie” (Henk Verhoeven)

“Het verborgen leven van bomen” (Peter Wohlleben)

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page