Radical Collaboration®
Om op lange termijn succesvol te zijn als organisatie, moet je de vaardigheden hebben om te bouwen aan duurzame (werk)relaties. Het managen van je eigen defensiviteit en die van anderen is de hoofdsleutel om problemen op te lossen en productief samen te werken. Het zijn praktische vaardigheden die je kan leren.
Defensiviteit wordt getriggerd door (vaak onbewuste) angsten. Allemaal willen we ons in zekere mate competent voelen, erbij horen en betekenis hebben in een groep. Als dat in het gedrang komen, dan treden allerhande defensiviteitsreacties op (bv kritisch zijn, in weerstand komen, werkverslaving, geen feedback durven geven, humor, ...). Defensiviteit verspreidt zich als een virus doorheen een team, we komen in een rode of roze zone. Het is volledig menselijk en iedereen wordt wel eens defensief. Hoe sneller we dat bij onszelf en in het team herkennen, hoe sneller we ernaar kunnen handelen. Het goede nieuws is dat je vaardigheden kan leren om te bouwen aan een 'groene' cultuur, waar mensen open staan voor feedback, nieuwe ideeën durven aanbrengen en kunnen omgaan met verandering. Een cultuur van openheid en vertrouwen als basis voor innovatie.
Radical Collaboration is er voor iedereen die de persoonlijke effectiviteit in samenwerken wil vergroten en een cultuur van vertrouwen wil leren scheppen in het team. De methode werd internationaal getest op effectiviteit in organisaties als onder andere NASA en Harvard University.
Defensieve omgeving
(rode zone)
-
Weinig vertrouwen
-
Angst
-
Bescherming
-
Ontkennig
-
Cynisme
-
Elkaar verdenken
-
Fouten verstoppen
-
Valsspelen
-
Risico's vermijden
-
Beschuldigen
-
Hebzucht
-
Afhankelijk van externe motivatie
Defensieve omgeving
(roze zone)
-
Mogelijk conflict vermijden
-
Onduidelijk eigenaarschap
-
Angst om nieuwe ideeën te brengen
-
Weerstand om 'corrigerende feedback' te geven
-
Moeilijke conversaties vermijden
-
Mentaal niet aanwezig op meetings
-
Passief-agressief gedrag
-
Té vriendelijk zijn, doen alsof je het eens bent
-
Bang om een standpunt in te nemen, om als 'tegenwerkend' te worden aanzien
Duurzame samenwerking
(groene zone)
-
Veel vertrouwen
-
Elkaar ondersteunen
-
Dialoog en gedeelde visie
-
eerlijk en open communicatie
-
samenwerkend
-
risico's durven genomen worden
-
Aangenaam werken
-
Interne motivatie
-
Gevoel om bij te dragen
-
Meningsverschillen mogen er zijn en kunnen besproken worden
"You cannot compete externally if you cannot first collaborate internally"
Jim Tamm, co-creator of Radical Collaboration
Wat zal je leren?
-
Zelfbewustzijn: Je bent je bewust van je eigen patronen die samenwerking in het gedrang brengen en wat je kan doen om die om te draaien.
-
Teambewustzijn: Je herkent toxische werkomgevingen en de impact ervan op individu en organisatie. Je herkent persoonlijke voorkeuren en stijl van jezelf en anderen en leert hoe je kan omgaan met de verschillen.
-
Leiderschapsvaardigheden: Je kan op een professionele manier een sfeer van vertrouwen opbouwen en zo elke samenwerking tot een hoger niveau tillen.
-
Omgaan met conflict: Je leert vaardigheden om te onderhandelen en problemen op te lossen.
-
Intervisiemoment: om leerresultaten te verduurzamen
Trainer
Tine Willemyns studeerde als bio-ingenieur en heeft meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van co-creatieprocessen, bottom-up werken en teamontwikkeling in diverse sectoren. Haar brede bagage komt vanuit diverse opleidingen, eigen onderzoek en experimenten die ondertussen effectief blijken. Steeds gaat ze op zoek naar de essentie en naar creativiteit.
Ze volgde de officiële Radical Collaboration trainer certificatie-opleiding.