top of page
Zoeken

13. Reflectievragen

Bijgewerkt op: 1 mrt.

๐— ๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—น๐—ถ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป, ๐˜‡๐—ผ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ป๐˜‡๐—ฒ ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ถ๐—ป ๐—ผ๐—ป๐˜€ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐˜ƒรฉ-๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป, ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฐ๐˜ ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜ ๐˜„๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ ๐˜„๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐—ป.

Het is 2 jaar werken aan en in zorgzame buurten, vandaag is mijn laatste dag. Het voornaamste dat me bijblijft, zijn reflectievragen om nog even op verder te kauwen.ย 


Werken we #voltijdsย of #deeltijds? Doordat veel meer gezinnen met twee partners voltijds werken, en daarna nog voor kinderen moeten zorgen, blijft er veel minder tijd en energie over om op straat aanwezig te zijn, de buurt te leren kennen. Terwijl ik merk dat jonge gezinnen er veel baat bij hebben aan een netwerk in de buurt, om hen te ondersteunen in de opvoeding. De #zorgsectorย kampt met heel wat #uitdagingenย voor de toekomst en zoekt volop naar oplossingen. Als we allen iets meer - en met meer energie - thuis zijn, zal er meer aan #mantelzorgย kunnen gedaan worden. Wordt deze factor ook meegenomen in de discussies rond kortere werkweken?


Continue #organisatietransformatiesย en snelle evoluties in jobinhoud, zorgen ervoor dat heel veel tijd gaat naar het (her)opbouwen van netwerken. Sommigen geven het dan wel al eens op. In een Zorgzame Buurt is lokaal #samenwerkenย heel belangrijk om tijdig ondersteuningsnoden op te pikken en tot de juiste zorg te kunnen toeleiden. Wat meer stabiliteit helpt. Elke organisatie zit verbonden in een net, dat mee impact ondervindt van de bewegingen die gemaakt worden. Zoeken we naar meer #stabiliteit? Of bouwen we meer aan de #vaardighedenย om sneller netwerken op te bouwen, en aan #structurenย om sneller ingebed te raken in bestaande netwerken? Hoe verwelkomen we elkaar?


#Vaardigheidย leer je in dagelijkse oefening. Zo gaat dat ook met geduld, luisteren en gesprekjes aangaan. Steeds minder komen we met elkaar in contact.ย 

We denken dat de #echokamersย en bubbels enkel in Social media zitten, maar eigenlijk kom ik die ook gewoon op straat tegen. Vroeger moesten we nog wachten in het postkantoor en deden we even een praatje, we passeerden langs de kassa in de supermarkt en wisten dat elk van de medewerkers een andere #persoonlijkheidย hadden. Als iemand zich tussenwurmde in de rij wachtenden, dan moest je dat durven benoemen. We vroegen de weg aan de mensen op straat, in plaats van die zelf op te zoeken. Zijn we het nog wel gewoon om met anderen te praten en anderen te vertrouwen in hun werk, als alles #doehetzelfย is? Zien we dan nog voldoende de mens achter de logistieke machines?


Moeten we het niet veel vaker hebben over de vraag โ€œ๐—ถ๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ถ๐—ท ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป? ๐—œ๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐—น๐—ธ๐—ฒ ๐—ฏ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜ ๐˜„๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป?โ€, om van daaruit keuzes te maken en tot actie te komen, in plaats van zomaar mee te surfen op de trends die op ons afkomen?


Laat gerust ook jou mening horen, hier of bij een kop koffie.30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page