top of page
Zoeken

Over Schoonheid en duurzame investeringen

Een lange tussenstop met de trein in Keulen is de ideale gelegenheid om een bezoekje te brengen aan de Dom naast het station. De buitenmuren zijn bekleed met honderden beelden en versieringen. Hoeveel uren, dagen, maanden beeldhouwwerk zou daar ingekropen zijn? Binnen sieren minuscule mozaiektegeltjes in verfijnde patronen de vloer, torenhoge glasramen met kleurrijke taferelen breken de donkergrijze muren. Motieven en patronen, verschillende kleuren die een inspirerend geheel vormen. Deze zijn allemaal door mensen ontworpen en gemaakt, hopelijk met evenveel passie als de pracht die ze uitstraalt.

Vol verwondering laat ik me verrassen door de details in elke hoek, elk stukje muur, vloer en plafond. Bij elke stap volgt een nieuwe ontdekking. Ik denk aan veel andere, unieke en mooie gebouwen. De diversiteit in stijlen fascineert me.

De manier waarop de kerk zijn geld en middelen verzameld heeft in het verleden valt niet altijd onder de noemer deugdzaam te noemen. Dat zal ik nooit goed praten. De centen zijn geïnvesteerd in pracht en praal, gebouwen, beelden en schilderijen die na verschillende eeuwen nog steeds mensen doen verbazen en genieten.

Investeringen in schoonheid en esthetiek zijn de moeite waard. Verschillende generaties rond ons en na ons genieten er ook van. Dat hoeft niet steeds zo groots te zijn als de Dom van Keulen. De vorige generaties in ons huisje in Wondelgem hebben geïnvesteerd in een mooie trap. Even overwogen we om die weg te nemen voor renovaties, maar het aantal keren dat we ze bewonderd hebben laten deze keuze niet toe. Een investering in schoonheid zal verschillende generaties na jou nog kunnen bekoren.

Innerlijke schoonheid

Datzelfde principe pas ik ook toe voor de ontwikkeling van innerlijke schoonheid. Als ik in mezelf investeer, dan hebben ook mijn omgeving en volgende generaties daar baad bij. Dan heb ik het niet over een oppervlakkig opknapwerk, maar over diepgaande en vaak ook confronterende ontwikkelingen. Iedereen in ons heeft trauma’s, barrières of beperkende overtuigingen. Alles wat niet verwerkt wordt geef je onoverkomelijk door aan je omgeving en aan je kinderen. Door te investeren in jezelf, in je persoonlijke ontwikkeling, kom je dichter bij je ware zelf. Je leert je spanningen (h)erkennen, accepteren en ermee om te gaan. Je leert wat je drijft en waarom je doet wat je doet. Je leert wat je energie geeft en straalt steeds meer rust en authenticiteit uit. écht jezelf zijn en voelen hoe krachtig dat is, dàt is innerlijke schoonheid.

Duurzame investeringen

Investeren in je innerlijke schoonheid of in die van anderen is de meest duurzame investering die je kan doen. Voor deze generatie en voor alle generaties die erop volgen.

Vol verwondering laat ik me elke keer verrassen door de mensen om me heen die moeite en tijd steken in het ontwikkelen van hun innerlijke schoonheid. Bij elke stap die ze nemen volgt een nieuwe ontdekking. Ook bij elke stap die ikzelf neem kom ik voor een nieuwe verrassing te staan. Ik denk aan veel andere, unieke en mooie mensen. De diversiteit in stijlen fascineert me.

Verschillende mensen, met unieke motieven, patronen en kleuren die samen een inspirerend geheel vormen.

Dat is mijn drive, dat is waarin ik investeer. 
6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page