top of page
Zoeken

7. Zorgzaamheid doe je samen

Ik reed met de auto terug van een project. Ik stond al even in de file en daar was ik wel wat van verveeld. Ik wou op tijd terug zijn om de kindjes op te halen van school. Tegelijkertijd stopte ik regelmatig om mensen door te laten, die vanop een parking wilden oprijden op straat, of die wilden invoegen vanuit een ander rijvak. Ik dacht terug aan alle keren dat andere bestuurders uit de buurt dat voor mij deden, en als ik er rationeel over dacht, dan kostte me dat nauwelijks extra tijd of moeite.

In het weekend was ik in Parijs. Auto’s lieten elkaar niet door, ook mij niet. Ik was er plots een helemaal andere chauffeur. Dwingender, assertiever, wringend tussen het andere verkeer. Het was nodig om me tussen anderen te ‘duwen’ om ergens te geraken, want niemand liet me er zomaar tussen. Ik kon niet veel anderen voorlaten, of er kwamen plots 20 auto’s tussen. Ik stond alweer stil.

In het verkeer beïnvloeden we elkaar en dat is in onze buurt of in onze organisaties niet anders. 

“Waarom zou ik mijn buur voorstellen om ineens het gras mee af te rijden, als die elke keer komt klagen over het slordige uiterlijk van mijn voortuin?” 

“Ik voel mezelf niet veilig op straat, want daar komt niemand.”  

“Ik kom hier snel met het eerste idee, want dat is steeds waar het gesprek dan over gaat”

“Laat ik me maar snel gaan profileren bij de baas om promotie te krijgen tot teamleider, voor mijn collega met die plek gaat lopen.” 

Het gebeurt op alle plekken op één of andere manier, die balans vinden tussen persoonlijke doelen en wat voor het geheel helpend is. Soms slaat de slinger door en gaan we alleen nog voor ons persoonlijk belang. 


Zorgzaamheid doen we samen. We hangen van elkaar af en tegelijkertijd is elk van ons een schakel om verandering te brengen. Met kleine zorgzame acties kan je iets in beweging zetten.


Wat kan jij doen in je organisatie?

  • Welke kleine actie van zorgzaamheid kan jij vandaag doen voor (één van) je collega’s? Een dankjewel zeggen, een compliment, een waardering uiten, iemand voorlaten in het restaurant of een gesprekje beginnen in de lift, …? Verwacht die acties niet eerst van iemand anders, maar ga zelf voorop.

  • Plan het thema zorgzaamheid in op een teamvergadering of teambuilding. “wat betekent zorgzaamheid voor jou?” “Op welke manier komt zorgzaamheid tot uiting bij ons?” “Hoe willen we het voor ons?” Maak er zo een gedeeld verhaal van.8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page