top of page
Zoeken

5. Impact van snelle veranderingIk had het zelf niet gedacht als ik jong was, dat ik ooit zou zoeken naar de stabiliteit. Ik beschouw mijzelf als vrij en avontuurlijk, ik ben een terreinverkenner, heb geen schrik om nieuwe jobs en omgevingen te verkennen, om op andere plekken te gaan wonen. Maar - zo kwam ik tot het besef - was dat allemaal mogelijk omdat ik net een hele stabiele thuis had. Toen kwam corona, zelfstandigheid, verbouwing en 2 kindjes erbij. De veranderingen kwamen plots snel op elk vlak van mijn leven en deden me wankelen. Het niet hebben van een houvast deed me stilstaan bij de paradox verandering en stabiliteit. Om stabiliteit te garanderen heb je verandering nodig (de context rondom je verandert immers ook). Net door de beweging van de Eiffeltoren kan die stabiel blijven, een mooie metafoor die ik meekreeg van Jan Ardui. Tegelijkertijd heb je een zekere stabiliteit nodig om in de verandering te staan.

In sommige buurten wordt heel wat ‘ingeplant’: nieuwe woonblokken, organisaties, initiatieven, een cohousingproject of een detentiecentrum. Er komt meer diversiteit, nieuwe mensen met andere gewoontes,... Bewoners hebben er geen grip op en worden onrustig. Welke impact dat zal hebben op hun thuis? Tegelijkertijd zie ik medewerkers uit het lokaal bestuur of huisvestingsmaatschappijen die niet (meer) naar bewonersvergaderingen willen komen om niet alle frustraties op zich te krijgen, om er daarna nergens mee naartoe te kunnen.


Hetzelfde zag ik tegelijkertijd gebeuren in sommige organisaties. Het management, kantoor, ingenieurs maken beslissingen voor anderen. Er worden veranderingen geïnitieerd en iedereen moet maar volgen, soms zijn er tussenpersonen die weinig kunnen doen met de spanningen die te opvangen. Wat is nodig? 

  • Betrek wie impact ondervindt van een beslissing bij het nemen van de beslissing, verzamel dromen en behoeftes, bezwaren en bezorgdheden.

  • Investeer in het opbouwen van sociale vaardigheden: hoe we met elkaar in gesprek kunnen gaan over onzekerheden, spanningen, noden en behoeftes, mogelijkheden en beperkingen.

  • Creëer een kader en handelingsvrijheid waarin we ook iets kunnen doen met wat we horen.

  • Heb bewustzijn dat we onze thuissituatie niet afzetten op het werk, en mee impact heeft op hoe we omgaan met veranderingen. Verbondenheid, transparantie en zorgzaamheid zijn helpende stabiele waarden in een veranderende context.


Wat verandert? En wat blijft stabiel?

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page