top of page
Zoeken
Foto van schrijverTine Willemyns

4. Wat is succes?

Van A naar B door B te doen, een heldere les van Philippe Bailleur die me ondertussen al enkele jaren vergezelt. Het begint met een beeld van hoe die B eruit kan zien. Hoe ziet een zorgzame buurt er voor ons uit? Wanneer zijn we succesvol in ons werk?


Soms werden trekkers in zorgzame buurten op de vingers getikt, hun werk was niet “zichtbaar” genoeg. Op evenementjes kwam niet voldoende volk, of er was (nog) niets georganiseerd in de buurt. Het verbinden van mensen vraagt tijd en gaat niet altijd over grote aantallen aanwezigen op de buurtbarbecue. Wil je een groots evenement met meer dan 100 aanwezigen, waarin iedereen zich vooral veilig voelt in hun eigen kliek? Of bereik je meer met een bescheiden straataperitief of soep op de stoep, met tijdrovende huisbezoeken? 


De B in zorgzame buurten gaat over verbinding, samenwerking, eigenaarschap in de buurt. De B gaat over mensen die goesting krijgen om zelf ook eens iets met buren te organiseren (en dat lukt beter als het voorbeeld behapbaar blijft). De B gaat over mensen die elkaars verhalen aanhoren en van daaruit hulp vragen of aanbieden. Als je dat doel bekijkt, dan kan je verder komen met een fijne babbel bij een warme tas soep met 3 buurtbewoners die elkaar nog niet kenden, dan een groots evenement met massa’s volk. In de massa is het gemakkelijk om je eenzaam te voelen. 


Spreken over B gaat ook over persoonlijk leiderschap: “Die zorgzaamheid waarover we spreken bevalt me wel, daar wil ik mee aan bouwen”, kan je denken. “Welke rol kan ik hierin opnemen?” In de relatie en de gesprekken helpen we elkaar aan ideeën, goesting en richting.


Hoe definieer je succes in cultuurveranderingsprocessen? Welke effecten wil je zien? Wat zijn de eerste kleine signalen dat het de goede richting uitgaat? Opbouwen van relaties vertrouwen gaat langzaam. De eerste zichtbare effecten komen er misschien maar na één of twee jaar. Moeilijk direct in cijfers te meten. Waar kijk je naar? Naar de soms heel kleine signalen.

  • Kleine veranderingen in gedrag. Wat gebeurt nu anders dan voor de start van het traject? (bijvoorbeeld: een eerste keer dat een collega een eigen agendapunt aanbrengt op de vergadering)

  • Ga eens in de buurt van de koffiemachine staan: welke taal en woorden worden gebruikt? Waarover spreken mensen en met welke toon? 

  • Welke vragen worden gesteld? 


PS: Als je een graadmeter wil of je werk in de goede richting gaat, en welke effecten je bereikt met je acties: Binnen enkele Zorgzame Buurten werkten we met de methode Outcome harvesting om impact in kaart te brengen, aangebracht door Steff Deprez van Voices that count.



18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page