top of page
Zoeken
Foto van schrijverTine Willemyns

3. Sociaal gewaardeerde rollen

Persoonlijke inzichten uit 2 jaar coaching in Zorgzame Buurten

Voor ik rond Zorgzame Buurten begon te werken, had ik nog nooit van deze term gehoord. Resokit, waarin mijn collega-coach Inge Verhaeghe aan meewerkt, vertelt het volgende:

“Mensen nemen in hun levensloop tal van rollen op. Sommigen daarvan (werknemer, academicus, topsporter, ...) leveren een hogere waardering op dan anderen (dakloze, kind, werkloze, huismoeder, ...). Een rol waar sociale waardering van uitgaat, geeft je toegang tot “de goede dingen in het leven”, zijnde status, ervaring, sociale relaties, zelfvertrouwen, respect, inspraak, vrijheid, kansen, persoonlijke groei en materiële zaken (Wolfensberger, 1998).” 

Het kijken naar rollen en status doe ik ook als organisatie-antropoloog. Onlangs ging ik een dag op veldwerk bij een groendienst. Wie langer in dienst was had een hogere status dan tijdelijke werkkrachten, wie de parken in het historische centrum van de stad verzorgde, had een hogere status dan wie in de stadsrand werkte. Wie bij de afvalinzameling werkte binnen dezelfde organisatie, stond dan weer hoger in rang, want die waren er eerst en via daar kwam het geld binnen. Statusverschillen zullen er altijd zijn, ze horen bij het menszijn. Tegelijkertijd hebben ze effect op hoe we naar onszelf en naar de ander kijken. Het is lastig om als dom aanzien te worden door collega’s, of als de mensen in de buurt waarin je werkt op je neerkijken. Je neemt mentaal afstand van je werk stopt met het geven van ideeën. En dat versterkt dan mogelijks weer het beeld dat mensen van je rol in de organisatie hebben.

Het versterken van competenties (zelfwaardering) en werken aan de beeldvorming (waardering van anderen) helpen om krachtiger en positiever in het werk te staan, om de spiraal om te keren. Zelfvertrouwen en trots creëren in verbinding met collega’s en de omgeving.


Verhaegen, I., Claeys, J. Deleu, H., Meys, F., Vos, E., Taamouti, M. (2021). Resokit: methodiek en tools voor sociale professionals om netwerken te versterken en te connecteren met de buurt. Brussel: Odisee Hogeschool (www.resokit.be)



17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page